W tym czasie władze niemieckie nakazały równie...

  • TAK
  • W tym czasie władze niemieckie nakazały również wydawanie bezpłatnych zup niepracującym i przesiedleńcom z innych miast. Były one wydawane w tzw. kuchniach ludowych i przygotowywane przez Żydowską Samopomoc Społeczną. Jednak Zakład Zaopatrywania ponosił największe ciężary finansowe tej akcji, zasilając ją niby na kredyt, nigdy nie spłacony. Charakterystyczne, że fundusze ŻSS z tytułu ofiarności publicznej były o wiele skromniejsze niż Zakładu Zaopatrywania.

  • 1941-05-00
  • 1942-07-22
  • w getcie
  • społeczne
  • kuchnie ludowe, ŻSS
  • NN

    bez tytułu

    Analiza sytuacji gospodarczej getta warszawskiego. Masowa konfiskata przedsiębiorstw żydowskich w pierwszym okresie okupacji. Polacy jako zarządcy mienia żydowskiego: Izba Przemysłowo-Handlowa i Stowarzyszenie Kupców Polskich wykazały się lojalnością w stosunku do Żydów, natomiast Związek Drobnego Kupiectwa Chrześcijańskiego zajął postawę antyżydowską. Działalność produkcyjna mieszkańców getta, rozliczenia finansowe między Żydowskim Bankiem Spółdzielczym a bankami po tzw. aryjskiej stronie za pośrednictwem Izby Rozrachunkowej.

    Tekst nosi adnotację „Materiały bundowskie”.

    Maszynopis, s. 1-14, format: 290 x 210 mm, jęz. polski

  • 10
  • Powiązani ludzie: