Przydziały żywnościowe w getcie wynosiły miesi...

  • TAK
  • Przydziały żywnościowe w getcie wynosiły miesięcznie 2 kg chleba i 1/4 kg cukru. Starczało to na dwa dni. Wolny rynek został odcięty po zamknięciu getta. Władzą w getcie było gestapo. Wszelkie wystąpienia o żywność nie odnosiły skutku.

  • 1940-11-15
  • 1942-07-22
  • w getcie
  • gospodarcze
  • gospodarka, Niemcy
  • NN

    bez tytułu

    Analiza sytuacji gospodarczej getta warszawskiego. Masowa konfiskata przedsiębiorstw żydowskich w pierwszym okresie okupacji. Polacy jako zarządcy mienia żydowskiego: Izba Przemysłowo-Handlowa i Stowarzyszenie Kupców Polskich wykazały się lojalnością w stosunku do Żydów, natomiast Związek Drobnego Kupiectwa Chrześcijańskiego zajął postawę antyżydowską. Działalność produkcyjna mieszkańców getta, rozliczenia finansowe między Żydowskim Bankiem Spółdzielczym a bankami po tzw. aryjskiej stronie za pośrednictwem Izby Rozrachunkowej.

    Tekst nosi adnotację „Materiały bundowskie”.

    Maszynopis, s. 1-14, format: 290 x 210 mm, jęz. polski

  • 4
  • Powiązani ludzie: