Akcja obiadowa - rozszerza się. Władze przydzi...

  • TAK
  • Akcja obiadowa - rozszerza się. Władze przydzieliły na cel tej akcji: mąkę żytnią, owies (mielony w dzielnicy żydowskiej), cukier, oliwę i mięso. Zostały zapewnione produkty na około 120.000 obiadów na przeciąg 3 miesięcy. Zupy są bardzo pożywne i zawierają dostateczną ilość kalorii. Cała akcja obiadowa finansowana jest przez Radę Żydowską. Kieruje nią powołany przez prezesa Ośrodek Dyspozycyjny: Kuchnie zaadaptowane do nowych zadań. Czynnych 80 kuchen - mogą wydawać 120.000 obiadów dziennie - odp. sprzęty i naczynia. Obiady będą rozdawane w sposób następujący: przesiedleńcy i biedni - 62.783 obiady, dzieci - 36.078, robotnicy zatrudnieni w zborowych warsztatach wytwórczych - 4.588, obozowicze i ich rodziny - 4.000, SP - 1816, pracownicy i robotnicy Rady Żydowskiej - 4.111, pracownicy ŻSS- 994, szpitale 3080 razem (wg sprawozdania na dzień 4-06-41) 117.429 obiadów

  • 1941-07-11
  • w getcie
  • społeczne
  • Judenrat, kuchnie ludowe, opieka
  • II 57/2
  • Powiązani ludzie:

    • Wielikowski Gustaw

      radca, przew. Wydziału Opieki Przesiedleńcom 06-41 wszedł do Rady Żydowskiej z ramienia Wydziału opieki Społ przy RŻ...

    • Gepner Abram

      p. prezes, zagaił zebranie ZZprezes Zarządu ZZ, W Ośrodku Dyspozycyjnym d/s obiadów z ramienia ZZprzewodniczący Rady...