W lutym 1940 r. członkowie Ziomkostwa Włocławs...

  • TAK
  • W lutym 1940 r. członkowie Ziomkostwa Włocławskiego wynajęli lokal po dawnej restauracji i utworzyli w nim kuchnię dla uchodźców z Włocławka. Pierwsze wydatki pochłonęły 10000 zł. ŻTOS miał dofinansować tę inwestycje i dostarczyć żywność. Zatrudniono kilkanaście osób obsługi spośród inteligencji włocławskiej. Kierownikiem kuchni został J. Cygański, gospodynią pani Śmietańska. Wydawano początkowo ok 300 obiadów, a później 600. Posiłki były dwudaniowe, za niewielka opłatą lub bezpłatne. W tym samym budynku znajdowała się siedziba Komitetu Ziomkostwa i sekretariat. Było to też miejsce spotkań włocławian. Odbywały się tam zebrania Ziomkostwa, a ci członkowie którzy mogli, płacili niewielkie sumy na utrzymanie kuchni. Dyżurowali tam członkowie zarządu Ziomkostwa. Kuchnia działała do czasu akcji wysiedleńczej. W sierpniu 1942 r., w czasie pracy, kierownik i cały personel zostali zabrani do transportu.

  • 1940-02-00
  • 1942-08-00
  • przed gettem, w getcie, wysiedlenie
  • atmosfera, działacze, kuchnie ludowe, pomoc, usługi, wysiedlenie, Żydzi