Lokale w których mieściły się przed okupacją ż...

  • TAK
  • Lokale w których mieściły się przed okupacją żydowskie organizacje, lokale partyjne, różnych organizacji filantropijnych, szkoły, zostały obsadzone przez społeczną samopomoc, dookoła której skupiały się i działały szerokie kręgi różnego rodzaju działaczy i pracująca inteligencja. Wszystkie inne formy działalności społecznej, politycznej i kulturalnej były w getcie zabronione. Po jakimś czasie nastąpiło ożywienie tej działalności pod płaszczykiem ochronnym jedynej tolerowanej działalności organizacji pomocy głodnym i bezdomnym, działalności kuchni (stołówek) popularnych. Centrala zajmująca się stołówkami była doskonale zorganizowana w sensie administracyjnym. Na jej czele, w ramach samopomocy społecznej stali: Jehoszua Brojda, dr M .Szpindler, Menahem Linder. Centrala przechodziła przez różne fazy, kilkakrotnie przeprowadzała się w różne miejsca. Był moment, kiedy posiadała ona duży magazyn dla produktów. I był moment, kiedy kierownikom kuchni dawano pieniądze do samodzielnych zakupów. Odbywały się tam posiedzenie i zebrania. Tak czy inaczej kierownicy kuchni musieli ,,trzymać rękę na pulsie" i przychodzić codziennie do centrali, by wiedzieć, co nowego przygotowuje centrala, prosić i przypominać, walczyć o standard swojej kuchni. Spośród około 100 pracowników Centrali i z od 10 do 15 razy większej liczby pracowników zatrudnionych w popularnych kuchniach, końca wojny doczekało poniżej 2% ludzi

  • od początku okupacji niemieckiej
  • do wybuchu powstania w getcie w-skim
  • przed gettem, w getcie
  • społeczne
  • działacze, inteligencja, kuchnie ludowe, ŻSS
  • s.66
  • Lokale ,, kuchenne" mieściły się w różnych punktach getta.Centrala mieściła się przez jakiś czas w budynku Instytutu Żydowskiego

  • Powiązani ludzie:

    • Linder Menachem

      Studiował we Lwowie, na uniwersytecie. Należał do młodzieżowej organizacji syjonistycznej ,,Haszomer hacair", z...

    • Szpindler M.

      Energiczny, szanowany dyrektor administracyjny.To on faktycznie prowadził centralę kierując działaniem popularnych k...

    • Brojda Jehoszua

      Prowadził oficjalnie centralę kierującą działaniem siecią kuchni w getcie w-skim.

    • Birkenhajm Gina

      Dyplomowana specjalistka od w dziedzinie żywienia.Studiowała w wyższej szkole amerykańskiej a następnie, przez jakiś...

    • Kotek-Kotkowski Nieznane

      Był w w-skim getcie. Zginął.

    Powiązane miejsca:

    • Tłomackie 5

      W pierwszych miesiącach po wkroczeniu Niemców do Warszawy mieściło się tu Żydowskie Towarzystwo Opieki Społecznej (...