Najważniejszym produktem żywnościowym w getcie...

  • TAK
  • Najważniejszym produktem żywnościowym w getcie stały się malutkie, rozkładające się rybki po jeden zł za funt. (Przy ulicach stoją cale wozy pełne cuchnących ryb). Jest to jedyny produkt, który Niemcy dopuścili do wolnej sprzedaży. Na bazarze można dostać kurczaki po 20 zł za funt. Koszerne mięso i ryby są jeszcze droższe. W kuchni Gminy można kupić za 30 gr talerz zupy składający się z gorącej wody i pływających w niej kartofli. Gmina ma też kuchnię dla swoich pracowników. Za 1 zł można kupić zupę z grysikiem. Otwarto ostatnio fabryki zajmujące się produkcją żywności, przede wszystkim "miodu" z melasy i marmolady z marchwi i buraków.

  • maj 1941
  • maj 1941
  • w getcie
  • gospodarcze
  • ceny, gospodarka, handel, Judenrat, kuchnie ludowe
  • Berg, Mary, Dziennik z getta warszawskiego

  • [s., 64]
  • Powiązani ludzie:

    • Berg Mary

      Spędziła wrzesień 39r. w Warszawie. Od 13.10.39 w Łodzi. Od końca grudnia 39r. znów w Warszawie. Zamieszkała z rodzi...