Inspektorat żywienia wprowadził w kuchniach zb...

  • TAK
  • Inspektorat żywienia wprowadził w kuchniach zbiorowego żywienia system punktowania określający kaloryczną wartość zup. Zupy w/g tego systemu, by mieć odpowiednią wartość odżywczą, powinny były mieć od 10 do 15 punktów, przy czym jeden punkt liczono za deko ( 10 gram) fasoli, kaszy, mąki lub za 5 deko ( 50 gram) zieleniny lub kartofli.

  • pierwsze miesiące po wkroczeniu Niemców do W-wy
  • do pierwszej akcji likwidacyjnej w 1942r
  • w getcie
  • gospodarcze, społeczne
  • kuchnie ludowe
  • s.104
  • Powiązani ludzie:

    • Birkenhajm Gina

      Dyplomowana specjalistka od w dziedzinie żywienia.Studiowała w wyższej szkole amerykańskiej a następnie, przez jakiś...

    • Berkenhajm-Szereszewska Lola

      Spiewaczka operowa ,przed wojną. W getcie w-skim była jedną z trzech instruktorek żywienia, które wizytowały miejsca...

    • Nieznane Ewa

      Była jedną z trzech instruktorek zbiorowego żywienia w getcie w-skim. W drugiej połowie sierpnia 1942r., wraz z pozo...