W klasztorze są prowadzone dwie kuchnie: dla z...

  • NIE
  • W klasztorze są prowadzone dwie kuchnie: dla zakonnic i personelu zakładu, dla służby i dzieci. Pierwsza jest znacznie lepsza, szczególnie siostra Maria dogadza sobie. Jedzenie dla służby i dzieci jest okropne.

  • jesień 1943
  • życie prywatne/życie codzienne
  • klasztor/kościół
  • str. 105
  • Powiązani ludzie:

    • Aszkenazy Halina

      Wychowywana przez matkę - wdowę. Nie ma typowej semickiej urody. W wojennej Warszawie zarabia chodząc z dziećmi na s...

    • Nieznane siostra Maria

      Szarytka, siostra kuchenna, której podlegała Halina A. w jadalni klasztoru przy Freta.

    Powiązane miejsca:

    • Freta

      Znajdowały w nim zatrudnienie i schronienie ukrywające się Żydówki przysłane przez siostrę Bernardę. Praca była jedn...