W getcie było parę kawiarni i restauracji. Moż...

  • TAK
  • W getcie było parę kawiarni i restauracji. Można tam było elegancko zjeść, a wystawy przepełnione były dobrym jedzeniem i piciem. Podczas gdy w środku panował dobrobyt, na zewnątrz przed tymi samymi oknami wystawowymi ludzie mdleli na chodniku z głodu i wycieńczenia.
    Z czasem wszystkie restauracje i kawiarnie zamknięto, pozbawiając ludzi miejsc pracy oraz jednego z niewielu miejsc w getcie, gdzie można było się zrelaksować.

  • 1940-10-00
  • w getcie
  • gospodarcze, społeczne
  • atmosfera, biedni, bogaci, żebracy, życie codzienne
  • Książka pisana między 1952 a 1954 rokiem. Dokumentuje życie w warszawskim getcie od momentu jego powstania aż po ostatnie dni.
    Jak wyglądało życie w getcie? Jakie organizacje działały, jak pomagały lub powinny były pomóc mieszkańcom getta? Jak to się stało, że tak wielu przetrwało żyjąc w tak strasznej izolacji? Michel Mazor szczegółowo opisuje zniknięcia getta z powierzchni ziemi.
    Książka jest studium życia politycznego i socjalnego w warszawskim getcie.

  • 41-42