Obserwacje autora dotyczące kuchni ludowych:1)...

  • TAK
  • Obserwacje autora dotyczące kuchni ludowych:
    1) Ilość dostarczanego jedzenia różniła się w różnych okresach, ale zawsze była niewystarczająca
    2) Kuchnie funkcjonowały nieregularnie, z przerwami, ponieważ brak jedzenia często zmuszał do zamknięcia kuchni - po takich okresach nadchodziła duża dostawa owsa (przeznaczonego specjalnie dla tych kuchni), z którego serwowano zupy
    3) Często jedzenie było rozkradane przez personel, który chciał nakarmić swoje, głodne rodziny ( na głowę przysługiwały 2 gramy tłuszczu)

  • 1940-10-00
  • 1943-05-00
  • w getcie
  • społeczne
  • kuchnie ludowe
  • Książka pisana między 1952 a 1954 rokiem. Dokumentuje życie w warszawskim getcie od momentu jego powstania aż po ostatnie dni.
    Jak wyglądało życie w getcie? Jakie organizacje działały, jak pomagały lub powinny były pomóc mieszkańcom getta? Jak to się stało, że tak wielu przetrwało żyjąc w tak strasznej izolacji? Michel Mazor szczegółowo opisuje zniknięcia getta z powierzchni ziemi.
    Książka jest studium życia politycznego i socjalnego w warszawskim getcie.

  • 62-63