W Kuchni kierowniczka opowiadała mi o garnczku...

  • YES
  • W Kuchni kierowniczka opowiadała mi o garnczku, w którym nosi się obecnie obiady dla trzeciego już pokolenia (dwa pierwsze wymarły), obiady z kuchen ludowych ostatnio b. się pogorszyły. Dotychczas mełło się owies po tamtej stronie, a obecnie w getcie. Kosztuje to drożej, a jakość jest gorsza. Niektórzy uważają, że to kombinacja ZZ

  • połowa 08-41
  • in the ghetto
  • business
  • economy, Judenrat, communal kitchens
  • Ringelblum, Emanuel, Kronika getta warszawskiego wrzesień 1939 - styczeń 1943

  • [299]
  • jakość obiadów

  • Related people:

    • Kirszenbaum M

      'Opened an soiree in Bialik's memory, representative of the School Patronage, spoke during the celebration'.

    • Auerbach Rachela

      the head of the soup kitchen at Leszno Street No. 40, in a footnote: a writer, a member of the underground Ghetto Ar...