Konsumenci popularnych kuchni chorowali często...

  • YES
  • Konsumenci popularnych kuchni chorowali często na dyzenterię i krwawe katary żołądka i kiszek. Powodem była najniższa jakość produktów, którą dostarczano do kuchni popularnych na terenie getta ( przydziały władz okupacyjnych) - na wpół zgniłe, spleśniałe buraki, kartofle i inne jarzyny z których należało ugotować zupę. Zupy (np. barszcz) ,,dosmaczano" sacharyną i do każdej porcji dodawano kawałek czarnego chleba ( wymieszany z wapnem i otrębami ), który wypiekano w piekarniach z przydzielonej, przez okupacyjne władze, mąki. Gdyby przesiać taką mąkę nic by z niej nie zostało. Ale nikt jej nie przesiewał. W takim jedzeniu nie było żadnej wartości odżywczej, ale zapełniało ono pusty żołądek, który musiał sobie jakoś radzić z taką trucizną.

  • od powstania getta
  • od końca getta
  • in the ghetto
  • social/communal
  • ill, economy, communal kitchens
  • s. 73
  • Dotyczyło to wszystkich kuchni na terenie getta, dla dorosłych i dzieci. Dla wielu ludzi talerz zupy wydawany przez kuchnię popularną stanowił jedyny posiłek w ciągu dnia.