Inspektorat żywienia wprowadził w kuchniach zb...

  • YES
  • Inspektorat żywienia wprowadził w kuchniach zbiorowego żywienia system punktowania określający kaloryczną wartość zup. Zupy w/g tego systemu, by mieć odpowiednią wartość odżywczą, powinny były mieć od 10 do 15 punktów, przy czym jeden punkt liczono za deko ( 10 gram) fasoli, kaszy, mąki lub za 5 deko ( 50 gram) zieleniny lub kartofli.

  • pierwsze miesiące po wkroczeniu Niemców do W-wy
  • do pierwszej akcji likwidacyjnej w 1942r
  • in the ghetto
  • business, social/communal
  • communal kitchens
  • s.104
  • Related people:

    • Birkenhajm Gina

      Dyplomowana specjalistka od w dziedzinie żywienia.Studiowała w wyższej szkole amerykańskiej a następnie, przez jakiś...

    • Berkenhajm-Szereszewska Lola

      Spiewaczka operowa ,przed wojną. W getcie w-skim była jedną z trzech instruktorek żywienia, które wizytowały miejsca...

    • Unknown Ewa

      She was one of the instructors of the collective feeding in the Warsaw ghetto. In the second half of August 1942, to...