Najważniejszym produktem żywnościowym w getcie...

  • YES
  • Najważniejszym produktem żywnościowym w getcie stały się malutkie, rozkładające się rybki po jeden zł za funt. (Przy ulicach stoją cale wozy pełne cuchnących ryb). Jest to jedyny produkt, który Niemcy dopuścili do wolnej sprzedaży. Na bazarze można dostać kurczaki po 20 zł za funt. Koszerne mięso i ryby są jeszcze droższe. W kuchni Gminy można kupić za 30 gr talerz zupy składający się z gorącej wody i pływających w niej kartofli. Gmina ma też kuchnię dla swoich pracowników. Za 1 zł można kupić zupę z grysikiem. Otwarto ostatnio fabryki zajmujące się produkcją żywności, przede wszystkim "miodu" z melasy i marmolady z marchwi i buraków.

  • maj 1941
  • maj 1941
  • in the ghetto
  • business
  • prices, economy, trade, Judenrat, communal kitchens
  • Berg, Mary, Dziennik z getta warszawskiego

  • [s., 64]
  • Related people:

    • Berg Mary

      Spent September 1939 in Warsaw. Since 12 October in Lodz. Since December 1939 back in Warsaw. Moved with her family...